ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
2 φύλα σφολιάτας
Για τη γέμιση
300 γρ. γάλα
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
40 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
200 γρ. mix τυριών
170 γρ. χοιρινή ωμοπλάτη κομμένη σε μικρά κομμάτια
1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
1/2 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για άλειμμα:
1 αυγό
Για διακόσμηση:
Ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 πράσινη πιπεριά
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές, τα τυριά και την χοιρινή ωμοπλάτη και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού έχουμε αφήσει την σφολιάτα να ξεπαγώσει, μεταφέρουμε πάνω σε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, βγάζουμε το περιττό φύλλο και απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας από πάνω και πιέζουμε με τα χέρια μας απαλά ώστε να κολλήσει στα σημεία που έχουμε χαράξει. Κόβουμε ξανά κατά τον ίδιο τρόπο την σφολιάτα και αφαιρούμε τα περιττά κομμάτια. Χαράσσουμε λωρίδες από τη βάση του δέντρου προς τα πάνω ξεκινώντας από πολύ μακριές και καταλήγουμε σε πιο μικρές στην κορυφή. Φροντίζουμε να μην φτάνουν στο κέντρο της πίτας. Στριφογυρίζουμε κάθε λωρίδα δύο φορές. Με τη ζύμη που μας περίσσεψε μπορούμε να δημιουργήσουμε αστέρια ή άλλα σχήματα για να στολίσουμε το δέντρο.
Τέλος χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε σε διάφορα σημεία της πιπεριές κομμένες σε μικρούς κύβους καθώς και την φρέσκια ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20 - 25 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μεταφέρουμε σε μία μεγάλη πιατέλα.
Καλή επιτυχία!